onsdag 27 juli 2011

Premiärturen av DC6B -TSA

 Flott ska det vara. Vilken meny dom fick, och dessutom kunde de välja platserna. Frontrow.




måndag 25 juli 2011

Odd pics

Utsikt från Katarinahissen ca 1961.

Kan det vara från hopptornen i Falun? Parkeringsplats med fina bilar.

En scouthöjdare hälsar på. Många fina bilar i bakgrunden.

En imponerande samling trafikflygplan i taket. Känner du igen något?

söndag 24 juli 2011

Stig Lindberg och ketchupeffekten!

Håll ögonen öppna efter gamla Ketchupburkar, Stickan har haft ett finger med i spelet. Winner Ketchup!

Bestick ads



Möbelannonser från sextiotalet








Lindshammar - Glasbruket med färg - ads - Gunnar Ander




Kul att Lindshammar visar svartvita annonser, och använder payoffen glasbruket med färg. Två av tre annonser är dessutom i klarglas. Burkarna med teaklock har jag för mig är bruna.

Flygsfors ads - Wiktor Berndt



Lite annonser ur gamla tidningar.

lördag 23 juli 2011

Jakten på skatten del 13 - Mina konkurrenter


Det ser ju inte så ljust ut för att bli vinnare. Kent har hittat ett Birger Kaipiainenfat. Det är bara att gratulera!
Men tävlingen går vidare ett bra tag, så det ska ändå bli spännande att se vilken plats jag hamnar på.

Dagens inköp blev en Jordgubbsgryta från Arabia, för 20 kr. Tyvärr saknade den locket. Men bra ändå.

Bilden snodd från www.huuto.net

torsdag 21 juli 2011

Jakten på skatten del 12 - Mitt val

Jag valde fiskfatet av Kedelv. Nu har jag passat på att läsa in mig och konstaterat att föremål efter 1956 signerades Coquille. Så det är alltså gjort efter Kedelvs flytt till Reijmyre.



Från och med imorgon, så kommer tävlingen att synas på Tradera. Ska bli spännande att se vad de andra har hittat. För 500 kronor går det ju att hitta bra saker. Nackdelen var att jag varit på en ö i skärgården merparten av tävlingstiden, så jag lyckades kanske inte exponera mig för tillräckligt många potentiella fynd.

Attans otur att Lisa Larssonfiguren hade ett nagg, jag tror den hade haft en bra chans faktiskt.

Inköpspriserna för de jag inte valde att tävla med:

Konstig sparbössa - 30 kr
Nysilver skål - 20 kr
Sjöjungfru - 35 kr

Här är min auktion - inga bud än så länge - vore ju skoj om det blev några under tävlingsperioden.
Coquillefat-fran-1958-Sign-Coquille-Flygsfors

Jakten på skatten del 11 - Vilken ska jag välja? Inköp nummer 4.

Inköp nummer 4:











En sjöjungfru av Lisa Larson. Hjärtat klappade till ordentligt. Priset var mycket lågt. Perfekt tänkte jag. Men när jag kom hem jämförde jag med en annan sjöjungfru jag hade hemma och upptäckte att en lite flisa hade gått från handen. Knappt märkbar, men tillräckligt för att inte kunna sälja den till fullpris. Jag som trodde att jag gjort fyndet denna gång. Sedan slog mig tanken, jag har ju en likadan hemma, som jag också köpt på loppis. Om jag säljer den istället, så är väl det knappast att betrakta som fusk. Eller?

Den oerhört spännande upplösningen kommer imorgon.

Jakten på skatten del 10 - Vilken ska jag välja? Inköp nummer 3.

Inköp nummer 3:









En Coquillefat från 1958 av Paul Kedelv Flygsfors. Jag var ju inne på att jag skulle hitta en sådan. Men chansade fel på ett tidigare inköp. Hursom denna hittade jag i Gustavsberg, dyrt butikspris, men som väl var så var det nedsatt ganska mycket. Jag har själv inte sett just denna modell, så det är en liten chansning till. Vad tror ni ett försäljningsvärde på denna kan bli?

Om Paul Kedelv:
Glasformgivare, 1917-90. Formgivaren Paul Kedelv var verksam vid Flygsfors Glasbruk 1949-1956 och ansvarig designer för det så kallade Coquilleglaset som tillverkades under åren 1952-1963. Coquille är det franska namnet för snäcka och det var snäckan som inspirerade till både former och färgsammansättningar. Paul Kedelv införde en ny teknik – coquille - som innebär att ett eller flera lager emaljfärg läggs på glasämnet, varefter färgen drivs in i glaset. Denna teknik var trots sin begränsning synnerligen effektfull.
Kedelv lämnade Flygsfors 1956 och flyttade till Reijmyre glasbruk i Östergötland. Där ville han fortsätta med sin tillverkning av Coquille men både det hantverksmässiga kunnandet och rätt glaskvalitet saknades. Flygsfors Glasbruk representerades med ett orangefärgat Coquillefat vid den stora vandringsutställningen Lyricism of Modern Swedish Design 1900-1970.

1958s Flygsfors Coquille Green glass centerpiece bowl. In 1952, Paul Kedelv created one of the most distinctive and interesting series in Swedish glass in the 1950s with his Coquille pieces. They are generally white glass cased in a colour, then cased in heavy crystal. Bowls and vases typically have white at the rim. Much of the beauty comes from the contrast between the thick crystal and the coloured milk glass, particularly in the base where the 'root' of the coloured layers sit in a pool of clear crystal. The word "coquille" means "shell' in French. Pieces made after Kedelv left in 1956 were signed or labelled "Coquille" - as this one is. Those made before his departure are signed "Kedelv". The series was made until the late 60s.

onsdag 20 juli 2011

Jakten på skatten del 9 - Vilken ska jag välja? Inköp nummer 2.

Inköp nummer 2:











Det här är verkligen inte mitt område, och mina ögon kunde inte se vad det stod på märkningen. Jag tyckte, eller hoppades på att det var en silverstämpel. Stilig skål, med lite Empirfeeling. Vågade inte låta den stå kvar, så för en tjuga knep jag den. Men finns det köpare till en sådan här skål. Tveksamt, va?

Jakten på skatten del 8 - Vilken ska jag välja? Inköp nummer 1.

Nu är det dags för slutredovisning av vad jag köpt. Tyvärr kan jag just nu inte ange vad jag betalat för det som ska gå på auktion. Men det här är de fyra sakerna somär uppe till final:

Inköp nummer 1:





En konstig sparbössa. Av någon anledning fick jag vibbar av Pierre Olofsson när jag såg den. Mycket märklig på alla sätt. Det som skulle kunna vara en signatur, ser ut som ett ljuster. Då tänkte jag på Staffan Sunnergårdh, från Ljusterö. Det finns ju skärgårdskoppling, eftersom den är inköpt på Värmdö.

Hur som helst, den blir nog svårsåld på Tradera. Om någon vet mer om denna praktpjäs, hojta till. Höjden är ca 25 cm. I botten sitter just nu en flourmugg, knappast original.

Jakten på skatten del 7 - sista chansen

Nu hänger det på sista stoppet. Här är en helt annan prisnivå. Plats för fynd.












Priserna klart överkomliga. Här gjorde jag två av de fyra skattinköpen. Imorgon, onsdag, ska jag välja vilken jag ska tävla med. Ojojoj. Vad ska jag välja.